Ağustos 14, 2018

DÜNYADA EĞİTİM

eğitimde başarı sıralaması

DÜNYADA EĞİTİM







Eğitim; yarınların programını belirlemede en temel unsurdur.  Her ülke  ileri vadede planlarını yaparken öncelikli konusu ''eğitimdir ''. Peki, her ülke kendi kültürüne eğitim ile nasıl renk vermektedir. Ülke olarak eğitim konusunda kısa fakat literatüre geçmiş  bilgilere bir göz atalım.




  • NEPAL

nepal'de eÄŸitim ile ilgili görsel sonucu     

Nepal, dünyanın en güzel ve en az kışı olan ülkelerinden biridir. Okul binası yapmak için zaman harcamıyorlar. Onlar için her yer okul, öğretmenler için her yer sınıf...


İlgili resim

  • RUSYA (KUZEY RUSYA)

Rusya'nın Tundra bölgesinde yaşan bu göçmen halkın çocukları Nenets Özerk Bölgesi yönetimi tarafından Ağustos ayında ailelerinin yanından helikopterler ile alınıp iyi bir eğitim alabilmeleri için özel yatılı okullara götürülüyorlar.







hindistanda eğitim ile ilgili görsel sonucu

  • HİNDİSTAN


Hindistan'da bir başka okul. Yoksul çocuklara gönüllüler tarafından organize edilen bir eğitim çeşidi veriliyor. 
Yeni Delhi şehrinde bulunan otobanın köprüsünün altını okul olarak kullanılıyor. Okumak veya bilgi almak için 4 duvarın arasına tıkılmak gerekmiyor. 






  • JAPONYA
JAPONYADA EĞİTİM ile ilgili görsel sonucu

Japon öğrenciler en bağımsız öğrencilerdir. Servisleri falan yoktur. Okula kendi imkanlarıyla giderler. Sınıflarını kendileri temizler, getirdikleri kumanyaları paylaşarak birlikte yerler.  Japonya’da ulusal bütçenin yüzde 12’si eğitime ayrılırken, sadece yüzde 7,7’si askeri harcamalara ayrılıyor.


ALMANYA Schultüte ile ilgili görsel sonucu
  • ALMANYA



Almanya’da okula yeni başlayan çocuklara, “Schultüte” adıyla bilinen cicili bicili külahlar verilir. Öğrenci içine kitaplarını, kırtasiye malzemelerini ve atıştırmalıklarını koyar. Bu gelenek Almanya’ya sınırı olan Çek Cumhuriyeti, Polonya gibi ülkelerde de görülüyor. 
Almanya’nın kimya, fizik, barış ve edebiyat dallarında toplamda 102 Nobel Ödülü bulunuyor. Bunda ülkedeki dünyanın en saygın ve kaliteli eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmasının rolü büyük. Almanya özellikle bilim alanında dünyanın öncü araştırmalarına ve buluşlarına imza atmış bir ülke. Göttingen’de bulunan Georg-August Üniversitesi, kurulduğu 1734 yılından bu yana 45 Nobel Ödülü almış bilim adamı yetiştirmiş.

  • HOLLANDA


hollanda'da eğitim sistemi ile ilgili görsel sonucu

Hollanda’da dört yaşını dolduran her çocuk, anında okula yazdırılır. Bu demektir ki, birinci sınıflar sürekli yeni öğrencilerle dolar.4 yaşından büyük çocuklar ise ilköğretim okullarına devam ederler. Resmi okul öncesi eğitim ise 5‐6 yaşlarındadır ve temel okulun ilk iki yılını kapsar.


Farklı ülkeler,  uygulanan farklı sistemler ve farklı kültürler sonucu eğitim için ayrılmış farklı bütçeler. Peki bu farklılıkların sonucuna baktığımızda belirlediğimiz kriter olan başarı nasıl sıralanıyor? İşte dünyanın en eğitimli 11 ülkesi

Dünya Ekonomik Forumu, yıllık Küresel Rekabet Raporu'nun bir parçası olarak dünyanın en eğitimli ülkelerini belirledi.

  1. SİNGAPUR :   Singapur'daki eğitim sistemi dünyada en çok kabul edilen eğitim sistemi olarak biliniyor. Yoğun ve sert bir eğitim sistemleri mevcut. Küresel karşılaştırmalar yapıldığında matematik ve fen yeteneği genellikle Singapur'un eğitim sisteminin temelini oluşturuyor.
  2. FİNLANDİYA : Finlandiya'nın eğitim sisteminde öğretmenler, ülke mezunlarının en başarılı % 10'unun içinden seçiliyor ve eğitim alanında yüksek lisans derecesi edinmesi gerekliliği buluyor.
  3. HOLLANDA : Hollanda eğitimin birçok alanında yüksek sırada yer alıyor. Hollanda, üniversite mevzunu insan sayısı bakımından % 24 olan OECD ortalamasının oldukça üzerinde.
  4. İSVİÇRE : İsviçre'de, 25- 64 yaştakilerin % 86'sı orta öğrenimini tamamlamış durumda. AB ortalamasına göre yılda öğrenci başına £ 7,500 ($ 9,500) düşerken, İsviçre de ortalama £ 12,500 ($ 16,000) düşüyor.
  5. BELÇİKA : Belçika'da yüksek öğrenim görmüş kişilerde işsizlik oranı yüzde 3 civarında. Ülkede öğretmenlerin maaşları 57 bin euro ile OECD ortalaması olan 39 bin euronun çok üzerinde.
  6. DANİMARKA : Danimarka, kendi zenginliğinin büyük kısmını eğitim alanına yatıran bir OECD ülkesi. Ülkede gayri safi milli hasılanın yüzde 7,9'u eğitim kurumlarına yatırılıyor.
  7. NORVEÇ : Norveç'te vergileri yüksek olan ve eğitime büyük yatırımlar yapan bir ülke. İlk öğretim ve orta öğretimde öğrenci başına yaklaşık 11 bin euro (14,000 $) yıllık harcama ayırıyor. 
  8. ABD : Amerikalı yetişkinlerin yüzde 43'ü üniversite eğitimi alıyor. Bu yönüyle ABD, OECD'deki 5'nci sıraya yerleşmeyi başarıyor.
  9. AVUSTRALYA : Avustralya yükse öğrenim mezunu yetişkinlerin çoğunlukta olduğu bir ülke. Ülkenin yüzde 43'ü okulu bitirdikten sonra bir kurumda eğitim almaya devam ediyor. Bu bakımdan sadece Kanada, Japonya, İsrail, Kore, ABD ve İngiltere'nin gerisinde yer alıyor.
  10. YENİ ZELANDA : Yeni Zelanda, dünyanın en iyi eğitim sistemleri arasında yer alan bir ülke ve yenilikçi bir eğitim departmanına sahip. Hükümet eylül ayından itibaren online eğitim düzenlemeyi planlıyor, bu sayede öğrencilerin haftanın belirli günlerinde okula devam zorunluluğu olmayacak.
  11. İZLANDA : 330 bin kişilik nüfusuyla küçük bir kuzey ülkesi olan İzlanda, küresel endekste yüksek sıralarda fakat İskandinav ülkeleri arasında eğitime en az harcamayı yapan ülke.
Fortune Türkiye'nin yayınladığı liste bu şekilde. İlerleyen zamanlarda ülkemizi listenin en üst sıralarında görmek dileğiyle..

Kayanak :http://www.fortuneturkey.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder