Mayıs 27, 2018

Okul Öncesi Oryantasyon


İlk Kez Deniz ile Tanışan Kaplumbağa Yavrusu Misali..


ÇOCUĞUNUZ ANAOKULUNA BAŞLIYOR


 Küçük çocuğunuz artık büyüdü ve anaokuluna başlıyor. Tüm anne ve babaların hayalini kurduğu, çocuğunun ilk  kez aile dışında ebeveynleri olmadan sosyalleştiği zaman nihayet geldi. İşe ilk başta, içinize sinen,güven verecek bir yer bulmak ile başlayabiliriz. Doğru seçimi yaptığınıza inandıysanız bir sonra ki adıma geçebiliriz.
Hayalini kurduğunuz bu gün geldiğinde ailelerimiz çocuklarımızdan daha kaygılı olup heyecan yaşarlar. Tüm bu sürece başlamadan önce  ''ben çocuğumdan ayrılmaya hazır mıyım?'' sorusunu net olarak ''artık çocuğum okula gitmeli'' cevabını verebilmelisiniz. Sizin hissettiğiniz kaygı siz istemeseniz bile çocuğunuza yansır.Bu sebeple ilk başta sizin hazır olmanız süreç için çok önemlidir. Bu önemli dönemi siz ve çocuğunuz açısından daha rahat ve mutlu geçirmeniz için aşağıda yer alan bilgilerden faydalanabilirsiniz. 
Öncelikle şunu unutmayalım ki her çocuk parmak izi gibi birbirinden farklı olup vereceği tepkilerde aynı olmayacaktır. Bu sebeple farklı çocuklar ile kıyaslayıp gereksiz kaygı yaşamayın.
  • Gideceği okulu mutlaka öncesinde çocuğunuzun görmesini ve ziyaret etmesini sağlayın.
  • Başlayacağı tarihi, okul hakkında küçük bilgiler, hangi saatler arasında orada olacağı, kim tarafından alınacağı, okulda gün içinde neler yapacağı gibi bilgileri paylaşarak öncesinde hazırlamanız faydalı olacaktır.
  • İlk hafta mutlaka çalışıyorsanız iş yerinizden izin almanızı tavsiye ederim. Okulun size ileteceği oryantasyon programı dahilinde saatlerinizi belirleyebilirsiniz. İlk hafta uzun saatler okulda kalmamalı.
  • Okula başladığı tarihten itibaren ihtiyacı olan uykuyu  alması için uyku saatlerine gerekli dikkati ve özeni göstermeniz gerekmektedir. Bu oryantasyon haftasında da oldukça önemlidir.
  • Çocuğunuzu okula bırakırken mutlaka ne zaman onu alacağınızı iletin. Oryantasyon haftasında gerekli güvenin sağlanması için okul ile işbirliği yaparak istediğinde sizi görebileceği mesafede olmaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzun yanında okul hakkında olumsuz veya kaygı duyan konuşmalarda bulunmayın. Evde yaptırılamayan şeyler için okulu kullanıp zorlamak da yapılmaması gerekenler arasında.
  • Okul yaşamına alışması için zaman ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu süreç her çocukta farklılık göstermektedir.
  • Endişe duyduğunuz zaman olduğu taktirde okulun rehberlik biriminden destek alabilirsiniz.




Yukarıda bulunan resimde kaplumbağanın su ile tanışmasında olduğu gibi ilk tanışmalar heyecan ve kaygı içerse de olumlu yaklaşımlar, okul ile işbirliği olduğunda bu dönemi mutlu bir biçimde yaşayabilirsiniz. Her geçiş dönemi sonraki süreci etkileyen önemli bir zaman dilimidir. Tüm öğrenci, öğretmen ve ailelerin  bu özel dönemi en güzel şekilde yaşaması dileğiyle..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder